SİMİT KEBABI( GAZİANTEP )

Bir Kilis yemeği bu ve oradaki ismi oruk. Bir adet kebap şişi gerek! Ayrıca bir de fırın tepsisi… Tepsinin içerisine parşömen açıyoruz, böylece tepsi hiç kirlenmiyor. Bu malzemeler elinizin altında olmalı ki simit kebabını yoğurmaya başlayasınız.

MALZEME :

  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 250 gr yağlı kıyma
  • Tuz, karabiber, yenibahar, kırmızıbiber
  • 10 diş sarımsak
  • Kıyılmış taze nane
  • Kıyılmış taze kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı çekilmiş kişniş
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 100 gr kaymak veya krema
  • 1-2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

SİMİT KEBABIYAPILIŞI

Önce, tepsinize ince bulguru koyup, onu elinizle ekmek ıslatır gibi ıslatın, hafifçe… Et, tuz karabiber, yenibahar, kırmızıbiber, dövülmüş sarımsak, kıyılmış nane, ince kıyılmış kırmızıbiber, kişniş, kimyon ve biber salçasını da tepside bir diğer tarafa koyun. Kuru nane, en son ilave edileceği için ona ulaşabileceğiniz bir yerde dursun.

İlk başta et ve saydığım tüm malzemeleri yoğurup karışmalarını sağlayın. Daha sonra ıslatılmış ince bulguru azar azar bu karışıma katıp, iyice yoğurun.

Şöyle bir 10 dakika yoğurduktan sonra bu karımışa kuru naneyi ve kremayı katın. Yoğurmaya devam edin. En son sızma zeytin yağı koyup bitirin. Elinizle karışımı tepsinin bir kenarına bastırın. Limon büyüklüğünde parçalar koyup, ıslattığınız kebap şişine geçirin. Köfte yapar gibi, 2 santim, boyu 10 santim olacak şekilde elinizle şekil verin.

Şekil verdikten sonra şişten çıkarıp fırın tepsisine dizin. Amaç ortasını delip daha iyi pişmesine sağlamak. Bu ölçülerle hazırladığınız köfteleri küçük bir rahatça alacaktır. Yaklaşık 30 köfte çıkıyor.

Daha sonra 200 derece ısıtılmış sıcak fırın 20-25 dakika pişirin. Tabii kontrol etmelisiniz ki kurumasın! Söyleme gerek var mı? Bu aslında iyice küllenmiş ateşte pişiyormuş vaktinde. Simit kebabı piyaz, turşu ve turpla servis yapabilirsiniz.

Not: Bu reçete için çöp şiş de kullabilirsiniz . Yani, köftelerin ortalarına çöp şişle delebilirsiniz. Kremaların paketleri genellikle 200 gramlık. Kullanmadınız kadarını küçük bir kavanoza koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.