HEDİK // DİŞ BUĞDAYI

 Hedik, diş buğdayı olarak da hazırlanır. Yani, bir bebeğin ilk çıkan dişini kutlamak için pişirilir. Çocuğun dişlerinin iri, sağlam ve düzgün olması temelli edilerek yenilir. Hediklik buğday, sanki inci gibi dişleri anımsatırcasına büyük boylu, iri taneli buğdaydan yapılır.

            Bunun dışında, kış aylarında atıştırmalık olarak da yenir, dileyin haşlanmış buğdayın içine şeker, dileyen tuz serper.

            Arkadaşım Nurten Özkeçeci’nin araştırmalarına göre bazı Antepli kadınlar hediği ağız yaralarını tedavi etmek için kullanmaktadırlar. Ayrıca, biraz suluca pişirilen hedik, egzamanın görüldüğü yere sarılmak suretiyle hastalığın ilk başında kullanılırsa, faydalı olmakta ve hastalığı geçirmektedir.

MALZEME :

1 çay bardağı hediklik buğday

1/2 çay bardağı nohut

2 yemek kaşığı şeker

1/2 çay bardağı iri doğranmış ceviz

1,5 yemek kaşığı rezene tohumu

Arzuya göre tarçın

YAPILIŞI :

  1. Bulabilirseniz hediklik buğdayı, bulamazsanız kabuğu soyulmuş buğdayı geceden nohutla beraber 10 dakika kaynatın, ocağın altını kapatıp, tencerenin kapağını da kapatıp, sabaha kadar bekletin.
  2. Sabahtan 1 saat süreyle, buğdayın uçlarının hafif çatlayacağı şekilde haşlayın. Suyunu süzün. Sıcak sıcak şeker, dağranmış cevizve rezene ile karıştırın. Hoşlanıyorsanız üzerine tarçın dökerek servis yapın.